Med 5. in 9.  avgustom je v pokrajini Furlaniji Julijski krajini v Italiji potekala petdnevna etapna kolesarska dirka, ki sta se je udeležila dva člana Team turbo Tropovci: Primož Obal ter Matej Drinovec.  Kolesarji so v petih dneh prevozili 6 etap v skupni dolžini 390 kilometrov. Vse tekmovalne dni je kolesarje spremljala velika vročina, saj so se temperature povzpele tudi do 40 stopinj celzija.

V skupnem seštevku dirke je slavil Matej Lovše (Barbariga) s skupnim časom 9:54:25. Drugi je bil Nichi Giussani (System car) z zaostankom 25 sekund, tretji pa Primož Obal (Team Turbo Tropovci) z zaostankom 1 minute in 41 sekund.  Primož je dosegel tudi skupno tretje mesto po točkah ter peto mesto v točkovanju gorskih ciljev. Matej Drinovec je bil 20. z zaostankom 6 minut in 48 sekund.  Primož je v svoji starostni kategoriji Cadetti dosegel prvo mesto v skupnem seštevku, prvo mesto po točkah ter prvo mesto v točkovanju gorskih ciljev.

1. etapa ( Tavagnacco – Colle, 80 km)
Etapa je bila skoraj v celoti ravninska, v zaključku pa rahlo valovita. Končala se je s 500 m dolgim zaključnim vzponom. Kmalu po štartu se je formirala skupina treh ubežnikov, v kateri je bil tudi član TTT Matej Drinovec; ubežniki so si privozili že 1,5 minute prednosti, ampak so bili ujeti 20 kilometrov pred ciljem. Takrat je pobegnila druga skupina 14 kolesarjev, v kateri je bilo nekaj favoritov za končno zmago. Zmago v etapi si je s samostojnim pobegom v zadnjih 5 kilometrih privozil Italijan Rovaletti Gianmario (System car) s časom 2:01:33. 18 sekund za njim je v cilj prikolesaril Primož Obal (Team turbo Tropovci). Tretji je bil slovenski kolesar, ki nastopa za italjansko ekipo, Matej Lovše (Barbariga). Matej Drinovec je zasedel 21. mesto (zaostanek 2 min in 22 s) .

2. etapa ( Colle – Ravascletto, 63 km)
V drugi etapi je Primož Obal nosil rdečo majco za vodilnega po točkah. V etapi so kolesarji mogli premagati 2 krajša vzpona ter glavni zaključni 7 km dolg vzpon na Ravascletto. Tudi v tej etapi sta kmalu po štartu pobegnila 2 kolesarja, ki sta imela navečjo prednost 3 minut. Pred zaključnim vzponom je ta znašala še 2 minuti. Na zaklučnem vzponu so se med seboj udarili favoriti za skupno zmago; ubežnika sta bila ujeta po 2 kilometrih vzpona. Etapo je dobil Matej Lovše (Barbariga) s  časom 1:50:38, drugi je bil Giusanni Nichi (System car), tretji pa Paolo Castelnovo (Team UCSA). Primož Obal je v cilj prikolesaril kot 5. z zaostankom 28 sekund. Matej Drinovec je bil 22. (zaostanek 3 min in 46 s).  Skupno je Primož Obal po 2. etapi zasedal 3. mesto.
Tretji dan je bila dopoldne na sporedu 3. etapa, popoldne pa še gorski kronometer.

3. etapa ( Ravascletto – Gemona del Friuli, 56 km)
Tretja etapa je bila zelo hitra, saj je trasa vseskozi potekala rahlo navzdol, le na zaključku je kolesarje čakal 1 km dolg vzpon. Deset kilometrov pred ciljem je ubežna peterica imela še eno minuto prednosti in zdelo se je, da je etapa odločena. Vendar pa je hud tempo poskrbel, da je glavnina ubežnike ujela le nekaj metrov pred ciljno črto.  Etapo je dobil Giusanni Nichi ( čas 1:14:24), četrto mesto je v času zmagovalca dosegel Primož Obal. Matej Drinovec je bil 12., 4 sekunde za zmagovalcem. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

4. etapa – gorski kronometer ( Artegna – Montenars, 8 km)
Popoldne je kolesarje čakal še gorski kronometer s ciljem na Montenars. Kronometer je s časom 1:14:56 dobil Matej Lovše (Barbariga). Primož Obal je bil peti ( zaostanek 1min in 10 s), Matej Drinovec pa je zasedel sedmo mesto (zaostanek 1 min in 17 s). V skupnem seštevku je po 4. etapi Primož še vedno zasedal 3. mesto.

5. etapa ( Montenars – Tarcento, 88 km)
Etapa je bila vseskozi valovita, v začetku so se neprestano  vrstili napadi, dokler ni uspel beg manjše skupine kolesarjev, ki pa so v skupnem seštevku imeli že več zaostanka. Etapo je dobil Federico Costa (Barbariga) s časom 2:08:05 pred Janezom Zupaničem (Izvir Vipava). Matej Drinovec je dosegel 14. mesto, 51 sekund za zmagovalcem. Prva peterica v skupnem seštevku  je v cilj prikolesarila skupaj v skupini z zaostankom 1 min in in 17 s. Primož Obal je dosegel 24. mesto.

6. etapa ( Tarcento – Reana del Royale, 95 km)
Šesta in hkrati zadnja etapa je bila skorajda ravninska. Etapa je prečkala tudi mejo s Slovenijo v Goriških Brdih, kjer so bili tudi trije krajši vzponi. Kmalu po štartu je pobegnila skupina kolesarjev, ki je imela v skupnem seštevku kar precej zaostanka, še najbližje je bil Lenarduzzi Giuliano s skupnim zaostankom 7 minut in 44 sekund. Etapa naj ne bi premešala vrstnega reda v skupnem seštevku, vendar so si ubežniki zaradi počasnega tempa glavnine na polovici etape privozili že 8 minut prednosti. Takrat se je začel divji lov vodilnih za njimi. Ubežnikov glavnina do cilja ni uspeli ujeti, se je pa zaostanek zmanjšal na 1 minuto in 42 sekund. Zmagovalec etape je bil Gava Mauritio (Team Sanvido). Kljub težavam Primoža s kolesom v zaključnih 20 kilometrih sta tako Primož kot Matej uspela prikolesariti v cilj v glavnini na 12. oz. 24. mestu.

thumb mini-FVG 2015 2  thumb mini-FVG 2015 1

 

pomurec.com: http://www.pomurec.com/vsebina/34687/Pomurska_kolesarja_uspesna_na_etapni_kolesarki_dirki_v_Italiji

pomurje.si: http://www.pomurje.si/aktualno/sport/aktualni-sportni-rezultati-357450/

Nahajate se: Home Novice 42. Giro FVG

Kontakt

O društvu